КЕРАМИКА, ОПЕКА (ЦИГЛА) И ЦРЕП


Питање 1               
Вода улази у стан. Фасада зграде је од фасадне цигле.
 
Одговор 1
Свака опека, па и фасадна, је изузетно порозан материјал, што значи да упија велике количине воде. Вода из цигле пролази кроз зид и улази у стан. Узрок влаге могу да буду и лоше урађене или пропале спојнице (фугне). Фасаду је потребно прегледати, израдити нове спојнице уколико су старе лоше, а затим целокупну фасаду конзервирати средством ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 2
Појавила се шалитра на црвеној фасадној цигли.
 
Одговор 2
Шалитра на фасадној цигли је последица исољавања – испирања растворних материјала из цигле помоћу воде. Соли се механички одстрањују и/или перу средствима за чишћење ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 и водом под притиском. После прања опека се штити средствима ECO IMPREGNIR K и ECO IMPREGNIR S или само средством ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 3
Фасада од дерсоване цигле је замазана малтером и цементним млеком.
 
Одговор 3
Мрље од цементног млека и малтера уклањају се средствима за прање ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 и водом под притиском. Након прања и чишћења препоручује се заштита фасаде средством ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 4
Керамичке плочице су на тераси постављене на слоју малтера. Тераса пропушта воду. Треба ми добра заштита којом би спречио продор воде, а да не морам да предходно уклањам плочице.
 
Одговор 4
Тераса може да пропушта воду услед оштећења керамичких плочица и спојница (фугни) и/или услед њихове порозности. Оштећене и сумљиве спојнице треба одстранити и урадити нове. Испуцале или поломљене плочице треба заменити. Продор воде кроз фугне и плочице спречава се, у оба случаја, заштитом терасе средством ECO IMPREGNIR WN.
 
Питање 5
Базен за купање губи воду. Базен је обложен керамичким плочицама.
 
Одговор 5
Базен најчешће губи воду услед механичког оштећења спојница (фугни) и/или керамичких плочица. Губитак воде услед порозности спојница и керамике је могућ, али су губици тада знатно мањи. Губитак воде услед порозности материјала решава се премазивањем пода и зидова базена средством ECO IMPREGNIR WN у више слојева. Губитак воде проузрокован оштећењима на спојницама или керамичким плочицама решава се израдом нових спојница, најчешће од трајно еластичног материјала, односно заменом оштећених плочица. Након завршене санације базен се конзервира средством за заштиту ECO IMPREGNIR WN. ECO IMPREGNIR WN издржава притисак од 80m воденог стуба и здравствено је исправан материјал.
 
Питање 6
Керамика у купатилу и поред редовног одржавања има по површини каменац.
 
Одговор 6
Керамика у купатилу пере се средством за чишћење ECO RECEPT 01 или ECO RECEPT 01mod и водом. На тај начин уклања се наталожени каменац. Заштитом керамике средством ECO IMPREGNIR S спречава се поновно таложење велике количине каменца и знатно олакшава одржавање.
 
Питање 7
Керамика на поду пекаре је замашћена и исфлекана.
 
Одговор 7

Нечистоће ове врсте могу да се одстране са керамике средством за чишћење ECO RECEPT 02 и водом. Заштита коју је препоручљиво урадити изводи се након чишћења, средством ECO IMPREGNIR S.

 
Питање 8
Фасадна цигла се распада.
 
Одговор 8
Фасадна цигла која је јако оштећена мења се новом. Уколико су оштећења само површинска, цигла се конзервира (заштићује) средствима ECO IMPREGNIR K и ECO IMPREGNIR S или само средством ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 9
Фасада објекта је од старе цигле. Треба очистити ову циглу од остатка старог малтера.
 
Одговор 9
Већи делови старог малтера се пажљиво обијају и механички чисте. Мрље и мањи делови малтера које након тога заостају на цигли могу да се уклоне средствима за чишћење ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 и водом под притиском.
 
Питање 10
Унутрашњи зидови ресторана од фасадне цигле су јако запрљани од дима и масноће. Желим да их очистим да изгледају као некада.
 
Одговор 10
Масноћа и чађ са зидова могу да се оперу средством за чишћење ECO RECEPT 02 и водом. Заштита фасадне цигле од поновног прљања изводи се средством ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 11
Фасада објекта је од дерсоване цигле. Интересује ме заштита од прљања и исписивања графита.
 
Одговор 11
Фасада од дерсоване цигле штити се од прљања и исписивања графита средствима ECO IMPREGNIR S и ECO IMPREGNIR A.
 
Питање 12
На црепу куће, нарочито на северној страни, расте маховина.
 
Одговор 12
Маховина се појављује на црепу због влаге. Северна страна објекта је увек најмање осветљена сунцем, цреп је на тој страни највлажнији, па су ту услови за раст маховина најбољи. Цреп је потребно опрати средством за чишћење ECO RECEPT 02, које разграђује органску материју, и водом под притиском. Након сушења цреп се конзервира средством ECO IMPREGNIR S. Овако заштићен цреп је водообојан и водонепропусан, па више не постоје услови за појављивање и раст маховина.
 
Питање 13
Цреп пушта воду.
 
Одговор 13
Уграђен цреп може да пушта воду услед механичких оштећења и/или порозности. Оштећени црепови замењују се новим, а затим се комплетан цреп штити средством ECO IMPREGNIR S.
Најбољи резултати постижу се заштитом црепа пре његове уградње, методом потапања у средство ECO IMPREGNIR K.
 
Питање 14
Нова цигла којом је поплочано двориште после првих мразева местимично се круни и љушти. Отпадају мањи комади.
 
Одговор 14
Сваки грађевински материјал, па и опека, пропада под утицајем атмосферилија. Овај процес знатно је убрзан задњих година због загађености ваздуха (висока концентрација CO2 - угљен-диоксида). Разградњу опеке највише изизивају вода, мраз и CO2. Конзервацијом опеке спречава се утицај ових фактора. Заштита се изводи средством ECO IMPREGNIR S.
Најбољи резултати постижу се заштитом опеке пре уградње, методом потапања у средство ECO IMPREGNIR K.
 
Питање 15
Кућа у Војводини изграђена пре више од 100 година од опеке великог формата. Малтер је одавно отпао, а цигла се временом „испостила” и постала трошна, нарочито у делу при земљи. Желим да објекат вратим у стање као некада.
 
Одговор 15
Циглу којом је зидано најпре треба ојачати (консолидовати) средством за консолидацију ECO CONSOLID K. Средство се налива у рупе предходно избушене са спољне стране објекта. Бушотине Ø25-30mm сe распоређују у два (или више) реда на темена једнакостраничног троугла страница 15cm, а буше под углом од 45о тако да пређу преко половине дебљине зида и испод нивоа пода (у темељ). Уколико постоји могућност бушења и са унутрашње стране објекта бушотине са спољне и унутрашње стране распоређују се унакрст. После сушења средства за консолидацију изводи се пресецање капиларне влаге из темеља. Средство ECO IMPREGNIR K налива се у већ избушене рупе до потпуног засићења материјала. Рупе се, након сушења овог средства, затварају водоодбојним малтером – продуженим малтером који се справља уз додатак 10% средства ECO IMPREGNIR K у односу на масу везива (цемент + креч). Спољна и унутрашња страна објекта малтерише се водоодбојним малтером.
 
Питање 16
Заштитио сам фасадну циглу и цреп средствима страног произвођача, међутим то није дало жељени резултат.
 
Одговор 16
Средства за конзервацију-импрегнацију било ког произвођача морају да поседују атест наше (Српске) установе овлашћене за испитивање те врсте производа. Резултати испитивања указују на квалитет датог производа. На основу добијених резултата могуће је предпоставити како ће производ да се понаша током примене.
Сва наша средства за заштиту (конзервацију) материјала поседују атесте надлежних установа. Добијени резултати испитивања показују да су наши производи изванредног квалитета.
 
Питање 17
Цигла увезена из Белгије изузетно изгледа док је мокра, када се осуши промени боју (избледи) и не уклапа се у амбијент. Којим средством да премажем циглу да буде заштићена, али да увек изгледа као да је мокра?
 
Одговор 17
Премазивањем опеке средством ECO IMPREGNIR ME (МЕ - мокри ефекат) постиже се изузетна заштита материјала од споњашњих утицаја, док се материјалу истиче боја - изгледа као да је мокар.
 
Питање 18
Трајност заштите за циглу и цреп.
 
Одговор 18
Према атестима добијеним за наша заштитна средства, конзервиран грађевински материјал не стари. Према нашем искуству и досадашњим сазнањима заштита за циглу и цреп траје дуже од десет (10) година.
лого
најчешћа питања
Претрага
   О нама    |    Производи    |    Услуге    |    Референце    |    Признања    |    Атести    |    Иновације    |    Најчешћа питања    |    Галерија    |    Контакт   
Санацијe, рестаурације, консолидације, конзервације, хидроизолације и остало што други не могу...тако добро
Copyright © 2023 HEMI ECO

Последње прегледане ставке

Ћирилица srb
Latinica srb
English eng