МАЛТЕРИ И ОБОЈЕНЕ ФАСАДЕ


Питање 1               
Потребно ми је средство које се додаје у малтер ради постизања водоодбојности (водонепропусности).
 
Одговор 1
Малтери постају водоодбојни (водонепропусни) када им се при справљању дода 10-20% средства ECO IMPREGNIR K (у односу на масу везива - цемент и/или креч). Количину воде која се користи при умешавању малтера треба умањити за количину додатог средства.
 
Питање 2
Зидови су влажни до 1,5m висине. Кућа је стара.
 
Одговор 2
Појава влажних зидова честа је код старих кућа и позната је као капиларна влага из темеља. Дејством влаге из темеља капиларе у зидовима временом постају све веће, а влага из темеља пење се по зидовима све више. Пресецање капиларне влаге из темеља изводи се методом хемијске инјектажe, средством ECO IMPREGNIR K
 
Питање 3
Малтер у доњем делу објекта се круни и распада.
 
Одговор 3
Малтер са спољне стране објекта може да се круни и распада због кише, која тај део фасаде највише кваси, или због влаге која потиче из темеља објекта. Распадање малтера са унутрашње стране објекта указује на проблем капиларне влаге из темеља или продор воде кроз зидове.
Малтер са спољне стране објекта који се распао дејством кише треба обити и урадити нов. Да би се постигла водоодбојност при справљању се у малтер додаје 10-20% средства ECO IMPREGNIR K и 5% средства ECO POLYMER D (у односу на масу везива).
Проблем капиларне влаге из темеља решава се методом хемијске инјектаже, средством ECO IMPREGNIR K. По завршетку инјектаже на оштећеном делу потребно је урадити нов малтер. За малтерисање зидова објекта користи се водоодбојни малтер.
Продор воде кроз зидове решава се импрегнацијом спољних зидова средствима ECO IMPREGNIR K и/или ECO IMPREGNIR S. Малтер са унутрашње стране објекта по потреби се обија и израђује се нови.
По завршетку свих радова препоручује се конзервација објекта средствима ECO IMPREGNIR K и ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 4
Обојена фасада. Потребно средство које ће да штити и боју и малтер (испод боје).
 
Одговор 4
Да би се постигла заштита фасада мора да упије извесну количину средства за конзервацију. Мањи део средства који по наношењу заостаје на површини представља заштиту за фасадну боју, док део који боја пропушта у унутрашњост штити малтер. Да ли је ово случај најбоље може да се види израдом узорка заштите на делу посматране фасаде. Уколико је резултат позитиван, средства за конзервацију ECO IMPREGNIR K и ECO IMPREGNIR S штите и боју на фасади и малтер.
 
Питање 5
Графити су исписани по белој фасади.
 
Одговор 5
Графите је могуће уклонити средствима за чишћење ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 и водом под притиском 120-140bar-а. Понекад је потребно додатно механичко чишћење челичном четком или шпахтлом. Приликом уклањања графита може да се деси да делимично спадне и фасадна боја, па је после чишћења потребно обојити фасаду. По завршетку чишћења препоручује се заштита фасаде или најугроженијег дела фасаде средством за антиграфитну заштиту ECO IMPREGNIR A.
 
Питање 6
Фасада од малтера је испуцала. Пробали смо да је поново обојимо али није дало резултате.
 
Одговор 6
Испуцала фасада се пре поновног бојења поправља. Глетовање фасаде је искључено, јер глет маса брзо испуца и отпадне. Пукотине на фасади се просеку у ширини 4-5mm и премажу средством за остваривање везе старо-ново (ECO POLYMER D + 10% цемент). Просечене пукотине испуњавају се малтером справљеним уз додатак 5% ECO POLYMER D (у односу на масу везива). Фасада се затим боји, а након сушења конзервира средством ECO IMPREGNIR S.
   
Питање 7 Стари малтер на фасади објекта се круни. Може ли некако да се заштити да не мора да се обија?
   
Одговор 7 Стари малтер је најпре потребно ојачати (консолидовати) што се ради средством за консолидацију ECO CONSOLID M. После консолидације малтер се штити (конзервира) средствима ECO IMPREGNIR K и ECO IMPREGNIR S.
 
Питање 8
Спира се боја са фасаде.
 
Одговор 8
Уколико боја на фасади још увек изгледа добро, фасаду је потребно конзервирати средством ECO IMPREGNIR S. У противном фасада се поново боји, а затим конзервира горе поменутим средством.
 
Питање 9
Фасада је на прометном месту и много се прља. Прљавштина се тешко чисти.
 
Одговор 9
Конзервација фасаде решава проблем њеног прљања и скупог одржавања. Фасада се најпре пере средствима за чишћење и прање ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 и водом под притиском. Чиста, сува фасада конзервира се средствима за заштиту ECO IMPREGNIR K и/или ECO IMPREGNIR S. Средства ECO RECEPT 01mod и ECO RECEPT 02mod користе се за редовно/повремено одржавање фасаде.
 
Питање 10
Фасада на новом објекту конзервирана је страним средствима прошле године. После зиме приметио сам да је заштита на више места попустила. Потребна ми је нека трајнија заштита.
 
Одговор 10
Aтести за наша заштитна средства, добијени од надлежних институција, показују да конзервиран грађевински материјал не стари. Према досадашњим сазнањима наша заштита за фасаде траје више од десет (10) година.
лого
најчешћа питања
Претрага
   О нама    |    Производи    |    Услуге    |    Референце    |    Признања    |    Атести    |    Иновације    |    Најчешћа питања    |    Галерија    |    Контакт   
Санацијe, рестаурације, консолидације, конзервације, хидроизолације и остало што други не могу...тако добро
Copyright © 2023 HEMI ECO

Последње прегледане ставке

Ћирилица srb
Latinica srb
English eng